Timanttitietoutta

Mikä on timantti?  

Timantti on syvällä maan kuoressa muodostunut jalokivi, jonka tulivuoren purkaus on tuonut maan päälle. Se on ainutlaatuinen ja ylivertainen luonnontuote, jota ihmiset ovat oppineet arvostamaan vuosituhansien aikana. Timantin ylivoimaisia ominaisuuksia muihin jalo- ja korukiviin nähden ovat esimerkiksi voimakas kiilto, loisto ja kovuus. 
 
Koostumukseltaan timantti on hiiltä. Timantissa hiiliatomit ovat pakkautuneet kolmion muotoisin sidoksin toisiinsa. Hiiliatomien sitoutuminen toisiinsa edellä mainitulla tavalla tekee siitä erittäin kovaa. Timantti on itse asiassa kovin luonnosta löydetty aine, eikä mikään muu aine pysty naarmuttamaan sitä. Kaikki muut kovinakin tunnetut materiaalit tulevat kaukana perässä. 
 
Timantin kovuus 
Kovuudestaan huolimatta timantin pystyy rikkomaan suhteellisen helposti, jos isku sattuu osumaan oikeaan paikkaan oikeassa asennossa. Muista, että kovuus ja kestävyys ovat kaksi eri asiaa. Monet kovat aineet ovat hauraita, koska ne eivät jousta lainkaan iskuja saadessaan.  
 
Timantin kiteytyminen niin sanottuun kuutiolliseen kidejärjestelmään johtaa siihen, että se lohkeaa helposti kiteen tietyissä suunnissa. Nämä suunnat vastaavat luonnosta löydettävän timanttioktaedrin kidepintojen suuntia. Jo kauan ennen kuin timantteja opittiin hiomaan, niitä osattiin lohkoa pienemmiksi, ja ennen kaikkea muodoltaan symmetrisemmiksi. 
 


Timantti on maailman tutkituin materiaali 
Hiottu timantti on äärimmäisen tiivis ja kaunis pakkaus omaisuutta. Tällä tavoin pakattu omaisuus on kevyttä, helposti mukana kulkevaa ja muuttuu rahaksi missä päin maailmaa tahansa. Timantti kiehtoo ihmisen mieltä vähintään samalla tavoin kuin kulta. 
 
Koska timantti materiaalina on erittäin tunnettu, ja siitä löytyy valtavasti tietoa sekä kirjallisuudesta että internetistä, emme mene tämän pidemmälle timantin geologisten tai fysikaalisten ominaisuuksien selvittämisessä, vaan keskitymme kuluttajan kannalta tärkeisiin, timanttien hankintaan liittyviin aiheisiin. 

 

Timantin arvo 

Timantti arvon määrittää pääosin neljä tekijää, puhutaan neljästä C:stä. Ne ovat karaattipaino (carat weight), puhtaus (clarity), väri (color) ja hionnan laatu (cut). Lue lisää timanttiopaasta.