Timantin puhtaus

PUHTAUS (clarity) 

Timantti on muiden jalokivien tapaan luonnontuote, joka esiintyy vain harvoin täysin puhtaana. Kiven sisään voi kiteytyä muita mineraaleja. Tällaisia ”epäpuhtauksia” sanotaan sulkeumiksi. On tärkeää ymmärtää, että kyse ei ole virheistä. Koruissa käytetyt timantit ovat pääsääntöisesti varsin puhtaita. Muutamia alimpia laatuluokkia lukuun ottamatta sulkeumat ovat niin pieniä, etteivät ne näy paljain silmin tai vaikuta kiven loistoon.  
 
Flawless (Fl) 
Täysin puhdas timantti. Kivessä ei ole ainoatakaan sisäistä sulkeumaa tai ulkoista hionnallista puutetta, jonka asiantuntija erottaisi 10x suurennuksella. Käytännössä kivi tulee tutkia mikroskoopilla suuremman suurennuksen avulla. 

Internally Flawless (IF) 
Täysin puhdas timantti, jossa äärimmäisen pieniä ulkoisia hionnallisia puutteita, kuten yksittäinen naarmu, hieman lohjennut kuletti tai hyvin pieni luonnon kidepinta, joka ei näy ylhäältä päin katsottuna. 

Very very small inclusions (VVS) 

Vähän hyvin pieniä sulkeumia  

VVS1: Sulkeuma ei saa olla kiven taulun alueella. Etsi ensin oikeanpuoleisen kuvan nuolen päässä oleva punainen piste, ja sitten vastaava sulkeuma vasemman puoleisesta kuvasta. 

Kivessä on erittäin pieniä sulkeumia, jotka asiantuntija löytää huolellisella tutkimuksella 10x luuppia käyttäen. Sulkeumien tulee olla todella pieniä, luupissa niiden tulee muistuttaa pientä väritöntä pistettä tai pilkkua.  

Timantin puhtaus VVS1

VVS2: Edelleen ainoastaan pientä pilkkua muistuttava sulkeuma saa olla kiven taulun alueella. 
Etsi ensin oikeanpuoleisen kuvan nuolen päässä oleva punainen piste, ja sitten vastaava sulkeuma 

vasemman puoleisesta kuvasta. 

Timantin puhtaus VVS2

Very small inclusions (VS) 

Hyvin pieniä sulkeumia 

  
VS1: Sulkeumat eivät ole taulun alueella. Niiden tulee olla värittömiä 

Erittäin pieniä sulkeumia, jotka ovat hieman pistettä tai pilkkua suurempia 10x luupilla katsottaessa. Niistä voidaan erottaa, onko kyseessä pieni kide tai esimerkiksi höyhensulkeuma. 

 Timantin puhtaus VS1

VS2: Pieni kidesulkeuma saa olla kiven taulun alueella, ja se saa olla väriltään tumma. Vain kokenut luokittelija löytää sulkeuman heti 10x suurentavalla luupilla katsoessaan. 

Timantin puhtaus VS2

Small Inclusions (SI) 

Pieniä sulkeumia 

SI1: Kivessä on sulkeumia, jotka asiantuntija erottaa heti 10x luupilla katsoessaan. Niitä ei kuitenkaan näe paljain silmin.  

Timantin puhtaus SI1 

SI2: Sulkeumat saattavat joissakin tapauksissa näkyä paljain silmin, mutta ne eivät vähennä kiven loistoa.  

Timantin puhtaus SI2

Piquee / Inclusions (P tai I) 

Selviä sulkeumia 

Timantin puhtaus Pique

P1: Sulkeumat näkyvät juuri ja juuri paljain silmin, mutta heti selkeästi 10x luupilla katsottaessa. Ne eivät vaikuta kiven loistoon heikentävästi. 
P2: Kiven sulkeumat näkyvät paljain silmin ja vaikuttavat hieman kiven loistoon ja ulkonäköön heikentävästi. 
P3: Sulkeumat ovat suuria, ja ne vaikuttavat selvästi kiven ulkonäköön, loistoon ja kestävyyteen korukäytössä.