TIETOA LABORATORIOSSA VALMISTETUISTA TIMANTEISTA

MACOR JEWELLERY MALLISTO (ENTINEN KORKEILA JEWELLERY)

Macor Jewellery (ent. Korkeila Jewellery) on korubrändi, jonka koruissa säihkivät ympäristöystävälliset laboratoriossa valmistetut timantit. Ekologisemmat timanttikorut ovat suunniteltu osaksi jokapäiväistä tyyliä. Voit kantaa niitä hyvällä omallatunnolla, sillä ne on valmistettu jättäen mahdollisimman vähän jalanjälkeä maapallolle.
Mallistoihin kuuluvat Siro kihla- ja vihkisormukset sekä Modern Classics ja Soli -kokoelmat joka päiväisillä koruilla.
 
Tutustu mallistoon macorjewellery.com -sivuilla tai liikkeessämme.
 
 

MIKÄ ON LABORATORIOTIMANTTI

Synteettinen timantti vai laboratoriotimantti?

Laboratoriossa valmistetuille timanteille ei ole muodostunut suomenkielistä yhtenäistä käsitettä, sillä nämä ovat vasta tulleet markkinoille. Niille on monta nimitystä: laboratoriotimantti, tekninen timantti, teollisesti valmistettu timantti, lab grown diamond, man made diamond, mutta me käytämme nimitystä laboratoriotimantit.

Kuten nimikin kertoo, laboratoriotimantit kasvatetaan laboratoriossa. Timantteja valmistetaan useammalla menetelmällä, mutta tunnetuimmat ovat HPHT (High Pressure-High Temperature) and Chemical Vapor Deposition (CVD). HPHT menetelmässä matkitaan luonnollista timanttien muodostumista ja CVD menetelmässä timanttikide kasvatetaan grafiittipölystä atomeittain timantiksi.

 

Laboratoriotimantin ominaisuudet

Laboratoriossa valmistetut timantit ovat timantteja. Laboratoriotimantti ei ole 100% täydellinen, ilman sulkeumia tai puutteita kuten voisit kuvitella. Laboratoriossa kasvatetut timantit luodaan jäljittämällä luonnon olosuhteita. Niillä on sama rakenne kuin luonnontimanteilla. Niiden kovuus, hionta, paino, puhtaus, väri, valontaitto ja läpinäkyvyys on aivan sama kuin luonnontimanteilla. Laboratoriotimantteja valmistetaan myös värillisinä. Laboratoriotimantin voi erottaa luonnontimantista ainoastaan gemmologisella menetelmillä.

Laboratoriossa valmistettuihin timantteihin saa luokittelutodistuksen usealta laboratoriolta mm. Gemological Institute of America (GIA), International Gemological Institute (IGI), Antwerp World Diamond  Center (AWDC).

 

Mikä erottaa laboratoriotimantin luonnontimantista?

Ainoa ero on hinta. Laboratoriotimantit ovat noin 20-50% edullisempia kuin luonnontimantit. Amerikassa ja Euroopassa kihlasormuksen tulisi olla näyttävä, mutta kaikilla ei ole mahdollisuutta hankkia suurta luonnontimanttia sen korkean hinnan vuoksi. Laboratoriossa valmistetut timantit ovatkin huomattavasti edullisempia. Esimerkiksi 1.00 ct luonnontimantti maksaa laadusta riippuen noin 8000€ ylöspäin kun taas yhtä upeasti säihkyvä laboratoriotimantti maksaa noin 4000€ ylöspäin.

 

Laboratoriotimanttien eli synteettisten timanttien kysyntä

Laboratoriossa valmistettujen timanttien kysyntä kasvaa koko ajan.  Laboratoriotimanteista on tullut suositumpia, kun ihmiset etsivät ympäristöystävällisempää, lompakkoystävällisempää tai eettisempää vaihtoehtoa. Amerikkalainen elokuvanäyttelijä Leonardo DiCaprio on mukana omistajana laboratoriotimantteja valmistavassa Diamond Foundry –yrityksessä.

Myös maailman kuuluisimpiin lukeutuva timanttiyritys De Beers lähti mukaan synteettisten timanttien eli laboratioriotimanttien valmistukseen ja kauppaan. Yritys investoi sata miljoonaa dollaria omaan laboratoriotimanttien tuotantolaitokseen Yhdysvalloissa. Julkisuuden henkilöt kuten Megan Markle, Penelope Cruz, Lady Gaga ja Emma Watson puhuvat myös laboratoriotimanttien käytön puolesta.